Šumperk zlomil rekord obrany Stallions, ale k výhře to nevedlo.

30.09.2021 19:53

Opět bez několik hráčů patřících do základní sestavy, ale s neutuchajícím entuziasmem odcestovali šumperští Dietos do Pardubic k dalšímu klání na své letošní druholigové pouti.

Jednoznačným favoritem byli domácí Stallions, kteří si případnou výhrou mohli zajistit postup do finále tzv. SILVER BOWL. Pro Šumperk začalo utkání malinko smolně, když přihrávku Pardubic dobrým obranným zákrokem srazil Šupola tak nešťastně, že skončila přímo v náručí jednoho z domácích hráčů. Tudíž namísto, aby se připravil útok hostí, tak šli do akce znovu východočeští Hřebci, kteří si s nabídnutou šancí dokázali poradit a skórujícím hráčem byl překvapivě na pozici quarterbacka Petr Plaček. Ten se do vůbec nejdůležitější role v rámci týmu amerického fotbalu dostal díky nešťastnému zranění stabilní pardubické jedničky Matěje Linkaden před utkáním. Dietos v průběhu první čtvrtiny dostali možnost srovnat skóre, ale jejich úspěšnost před endzónou nebyla dostatečná, a tak pokračovalo utkání v defenzivním duchu. Dlouho byl stav těsný a útoky se nedokázaly výrazněji prosadit. To ovšem změnil domácí Ženka, který během dlouhým 42 yardů rozradostnil bouřící tribuny. Šumperk se tlačil za snížením stavu a opíral se o svoji zbraň v podobě běhů Křenka a pasové hry. Když už se zdálo, že Dietos udrží poměrně příjemný poločasový stav udeřil podruhé v utkání Plaček, když krátkým během navýšil vedení Stallions na 20.0. Malou, náplastí pak mohl být pro hosty následně zblokovanýextrapoint. Do kabin se tak šlo za stavu, který ještě dával možnost Šumperku něco se zápasem provést, ale přeci jen o něco lépe se mohlo dýchat hostitelům, kteří se začali přibližovat účasti ve finále.

Start druhé půle byl pro šumperské poněkud hororový, když nejdříve spolupráce domácího quarterbacka s widereceiverem Mikyskou resultovala v následné vedení 27:0 a ještě pak zůstal v následné útočné hře na zemi v nepříjemné poloze hostující Křenek. Naštěstí se nejhorší obavy nevyplnily a mohl po krátké pauze pokračovat ve hře. Obrana Dietos si držela svůj standard a notně trápila útok Stallions v podobě několika mínusových skládek či sacků (skládka quarterbacka). Ovšem někdy právě nedostatečná razance při skládání stála Šumperk ještě lepší pozici. Severomoravané však neskládali zbraně a dokazovali, že nepřijeli na půdu jednoho z adeptů na celkové prvenství odehrát odevzdanou partii. Stallions drželi až do tohoto zápasu šňůru čtyř utkání bez obdrženého bodu, kterou ale zachyceným pasem přetrhnul Pavel Kupka, který nabídkou v koncové zóně nepohrdnul a rázem bylo na střídačce hostí veseleji. Když pak ještě další přihrávku Kolaříka zužitkoval univerzál Jan Šmíd bylo prvních 8 bodů pro Dietos na světě. Zásluhu na skórování má linebacker PavelStaníček díky jehož interceptionu, který byl vrácen na polovinu soupeře.

Šumperský útok se nadále snažil ještě o to, aby ještě dalšími body zatížil konto soupeře, ale když už tomu bylo velmi blízko došlo k nešťastnému zachycení přihrávky z rukou Kolaříka a bylo po nadějích. Své penzum práce si právě v pasové hře odváděl stabilně dobře hrající widereceiver Matěj Vrážel. Konečnou tečku utkání pak dal matador na pozici runnigbacka Ondřej Ministr, který stanovil výsledek na 33:8. Dietos ještě stihli v posledních dvou minutách přejít hřiště a přiblížit se na dostřel endzónyStallions, ale ze svých pasových pokusů pod tíhou času nedokázali vytěžit více, když byl dvakrát v koncové zóně opět v hledáčku Kupka.

Další utkání odehraje Šumperk 10. října od 14:00 hod. v Trutnově, kde tím zároveň zakončí letošní sezónu.

Autor: mik, Foto: Josef Bukač